הרכב תזונתי

 

קמח האגוז הנמרי הוא מתקתק בטעמו ומכיל פחמימות בצורת עמילן וסיבים תזונתיים, כמו גם עמילן עמיד. [פה להוסיף קישור לחיץ למאמר על עמילן עמיד]

תכולת העמילן והסיבים שבו גבוהה מזו של שאר הפקעות (תפוחי אדמה, בטטות, ארטישוק ירושלמי ועוד).

 

 

תכולת החלבון והשומנים שבו גבוהה באופן משמעותי גם היא מזו המצויה בשאר הפקעות.

כך שמדובר במזון דחוס ומרוכז מבחינה תזונתית (1,2). 

הקמח מכיל בעיקר שומן בלתי רווי, ובעיקר שומן חד בלתי רווי עם הרכב שומנים דומה לזה של שמן זית (חומצה אולאית ולינולאית).

השמן המופק מפקעות האגוז הנמרי הוא צהבהב בצבעו וטעמו נייטרלי. הוא מתאים לבישול באופן דומה לשימוש שעושים בשמן זית, אם כי ללא טעמו הייחודי של האחרון. תכולת הפיטוסטרולים שבשמן האגוז הנמרי גבוהה יותר מזו המצויה בשמן הזית. פיטוסטרולים נחשבים כמגינים על הלב וכלי הדם מפני דלקות ומחלות למיניהן (3)

 

מעניין לראות שהרכב אבות המזון בפקעות האגוז הנמרי דומה להרכבם בחלב האם

לקוח מתוך מאמר באתר free the animal

הקמח מכיל גם שפע של מינרלים וויטמינים.

הנה טבלה תזונתית מפורטת של כל רכיבי התזונה המצויים בקמח האגוז הנמרי כפי שסופקו ע”י היצרן ועל בדיקות המעבדה הספרדיות. יכולים להיות הבדלים בין מיני הפקעות השונים

סימון תזונתיל-100 גרם
אנרגיה (קלוריות)461
סה”כ פחמימות (גרם), מתוכן:63.2
סוכרים (גרם)15.2
סיבים תזונתיים (גרם)11.6
סה”כ שומנים (גרם), מתוכם:25.5
שומן רווי (גרם)5.33
שומן בלתי רווי (גרם)20.17
כולסטרול (מ”ג)0
נתרן (מ”ג)17
חלבון (גרם)4.35
*ויטמין A (יחב”ל לק”ג)<500
*ויטמין B (מ”ג)9.4
*ויטמין C (מ”ג)<0.5
*ויטמין E (מ”ג)80
*סידן14
*זרחן270
*ברזל2.6
*מגנזיום105
*אבץ2
*יוד<0.1
*אשלגן915
*נחושת0.27
*מנגן1.4

*ערכים לפי חומר הגלם

ידוע גם שלקמח  האגוז הנמרי אינדקס גליקמי נמוך כך שהוא מתאים לשימוש לאנשים שרוצים או צריכים לשמור על רמות סוכר מאוזנות

הקמח יכול לשמש כתחליף לקמחים באפייה, יש המחליפים אותו 1:1 עם קמח רגיל ויש שעורכים שילובים שונים. כדאי להתנסות ולראות איך זה מרגיש. כמובן שזה תלוי במה שמכינים ובקהל היעד. מאחר והקמח מתוק ניתן אף להפחית את כמות הסוכר שמוסיפים לתערובת, נקודה נוספת לזכות קמח האגוז הנמרי. במיוחד עבור אוכלוסיות המתמודדות עם רמות סוכר גבוהות ועמידות לאינסולין.

מראי מקום

  1. Sánchez-Zapata, E., Fernández-López, J. and Angel Pérez-Alvarez, J. (2012), Tiger Nut (Cyperus esculentus) Commercialization: Health Aspects, Composition, Properties, and Food Applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11: 366–377
    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1541-4337.2012.00190.x/full#b22
  2. Bado S, Bazongo P, Son G, et al. Physicochemical Characteristics and Composition of Three Morphotypes of Cyperus esculentus Tubers and Tuber Oils. Journal of Analytical Methods in Chemistry. 2015;2015:673547.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4619938/
  3. Racette SB, Lin X, Lefevre M, et al. Dose effects of dietary phytosterols on cholesterol metabolism: a controlled feeding study. The American Journal of Clinical Nutrition. 2010;91(1):32-38.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2793103/